Openstaande Facturen Verkopen

27 March 2017 - Jolanda Talen

Wil u openstaande facturen verkopen en zo uw cash flow verbeteren? Leer hoe dit in zijn werk gaat, wat de voordelen zijn en hoe u in aanmerking komt.

Kleine bedrijven worden vaak het vuur aan de schenen gelegd door klanten die een betalingstermijn van 30 dagen of langer vragen. Zij willen dus een factuur betalen 30 dagen na levering. Als bedrijfsleider wil u een betalingstermijn aanbieden omdat het uw mogelijkheid vergroot om een grote klant binnen te halen. Een betalingstermijn aanbieden kan daarentegen een negatieve invloed hebben op uw cash flow.

Deze tegenstrijdige belangen stellen u voor een dilemma: uw bedrijf kan groeien en meer klanten aannemen op krediet, zolang u bereid bent om een cash flow risico te nemen. Deze beslissing is niet gemakkelijk, zeker voor kleine bedrijven en startups zonder financiële reserves.

Er is echter een manier om een betalingstermijn aan te bieden zonder uw cash flow in gevaar te brengen. U kan uw openstaande facturen verkopen aan een factormaatschappij.

Waarom zou een bedrijf openstaande facturen verkopen?

De meeste ondernemers zijn zich niet bewust dat ze hun openstaande facturen kunnen verkopen voor een onmiddellijke betaling. Dit alternatief van zakelijke financiering is alomtegenwoordig in gebruik bij grote bedrijven en heeft een zeer simpel doel: het vermindert de tijd tussen het leveren van een dienst of product en betaald worden.

Hoe werkt het ?

De werking van factoring is relatief simpel. Eerst maakt u een factoringovereenkomst op met een factormaatschappij die uw openstaande facturen zal opkopen. De factormaatschappij zet alles in werking zodat zij uw openstaande facturen kunnen kopen zodra uw klant het product of de dienst geaccepteerd heeft.

De transactie wordt doorgaans opgedeelt in twee betalingen. De eerste betaling dekt ongeveer 90% van de waarde van de factuur en wordt op uw rekening gestort zodra uw klant de goederen of diensten ontvangen heeft. De overgebleven 10%, met aftrek van de factoring fee, wordt uitbetaald zodra uw klant de factuur voldaan heeft.

De meeste bedrijven kiezen ervoor om hun facturen op regelmatige basis te verkopen, zodat hun cash flow gezonder en voorspelbaarder is. Het versterkt hun positie op de markt en zo kunnen ze nieuwe opportuniteiten verkennen.

Kan ik openstaande facturen verkopen?

Ter verduidelijking: factoringmaatschappijen kopen geen dubieuze schulden of achterstallige facturen over. In de plaats daarvan, financieren zij facturen van bedrijven die doorgaans goed betalen op de afgesproken betalingstermijn. Ze voeren deze dienst uit door de commerciële kredietwaardigheid van uw klanten te evalueren. Als u achterstallige facturen heeft, kan u beter werken met een gespecialiseerd incassobureau.

Hoeveel kost het ?

Factoringmaatschappijen kopen uw openstaande facturen voor een korting op de nominale waarde. De korting is gebaseerd op een aantal criteria zoals de kredietwaardigheid van uw klanten, uw facturatie methode en uw branche. Doorgaans kosten facturen op betalingstermijn 30 dagen u tussen 1 en 5 procent.

Hoe snel kan ik gefinancierd worden?

U kan uw eerste lading openstaande facturen gefinancierd krijgen zodra uw account aangemaakt is. Deze handeling neemt slechts 24u in beslag. Vanaf dan ontvangt u het geld binnen 3 werkdagen op uw rekening.

Wil u een offerte ontvangen?

Wil u openstaande facturen verkopen aan een factoringmaatschappij? Wij kunnen u van dienst zijn met hoge bevoorschottingspercentages aan lage factoringkosten. Voor meer informatie vraagt u online een offerte aan of bel naar 085 - 30 123 78

De voordelen van factoring met Port Finance:

  • Binnen 24u geld op uw rekening
  • Realtime inzicht in de betalingen
  • Binnen 24u starten
  • Geen minimale omzet vereist

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief